Çarşamba, 30 Ekim 2019 15:19 tarihinde yayınlandı.
Super User tarafından yazıldı.
Gösterim: 33186
Acil toplanma alanlarını sorgulamak için tıklayınız.
Toplanma Alanları, afet sonrası paniğin önlenmesi ve sağlıklı bilgi alışverişi için, halkın güvenle toplanabileceği alanlardır.
Toplanma Alanları; afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde yaşanacak paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanlardır.
Afet ve acil durum toplanma alanlarının yerleri, yedi kritere göre bulunduğu ilgili belediyeler tarafından belirleniyor. Vatandaşlar, barınma ya da tahliye alanlarından farklı tespit ölçütlerine sahip toplanma alanlarını, E-Devlet üzerinden hızlı ve kolay öğrenebiliyor.
Tüm illerde belediyeler, toplanma alanlarının tespitini ve kontrolünü yedi kriter doğrultusunda yapıyor. Bu alanlar, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamındaki 81 ilin İl Afet Müdahale Planında belirtiliyor. Daha önce kendine yakın toplanma alanını öğrenmek isteyen vatandaşlar, kurumlara başvuruyordu. AFAD’ın, afet ve acil durum toplanma alanlarını E-Devlet’e taşımasıyla birlikte, vatandaşlar bu bilgiye anında ulaşabiliyor.
Toplanma Alanları Diğer Kavramlarla Karıştırılıyor
Toplanma alanları, Türkiye Afet Müdahale Planı’nda (TAMP) yer alan diğer bazı kavramlarla karıştırılabiliyor. Barınma alanı ve tahliye alanı kavramları, günlük hayatta toplanma alanı kavramı yerine yanlış şekilde kullanılabiliyor. Afet ve acil durum toplanma alanı, afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanları ifade ediyor. Yani bu alanlar, vatandaşların hızla bir araya gelmesi ve bir süre beklemesi için seçiliyor. Buna göre İstanbul’da 2.864, Türkiye genelinde yaklaşık 15.984 toplanma alanı bulunuyor.
Toplanma alanı ile karıştırılabilen kavramlardan olan barınma alanı, afetzedelerin barınma ihtiyaçlarını gidermek için kullanılacak, çadırkent-konteynerkent kurulacak alanları tanımlıyor. Karıştırılan bir diğer kavram olan tahliye alanı ise vatandaşların güvenli bir şekilde afet bölgesinden tahliye edileceği, ulaşım yollarına yakın ve toplanma alanlarına nazaran daha geniş alanları belirtiyor. Barınma alanı ve tahliye alanı, toplanma alanından farklı ihtiyaçları karşıladığı için toplanma alanından farklı ölçütlere göre belirleniyor.
Toplanma Alanları Nasıl Belirleniyor?
Her açık ya da boş alan, toplanma alanı olmaya uygun nitelik taşımıyor. Toplanma alanları belirlenirken çeşitli kriterler bir arada değerlendiriliyor. Her bir kriterin önemi ağırlıklı olarak hesap ediliyor ve kriterleri karşılama durumuna göre o yerin toplanma alanı olup olamayacağı tespit ediliyor. Afet ve acil durum toplanma alanı tespit kriterlerini, bölgedeki nüfus yoğunluğu, alanın ulaşılma ve tahliye edilme kolaylığı, alanın mümkün olduğunca engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun olması, ikincil tehlikelerden uzaklığı, mümkün olduğunca engebesiz düz arazilerde yer alması, konut alanlarına yakın ancak yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmiyor olması, elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakın olması oluşturuyor. Bu kriterleri ağırlıklı hesaplamaya uygun olarak karşılayan yerler, toplanma alanı olarak tespit ediliyor.
Acil toplanma alanlarını sorgulamak için tıklayınız.
Perşembe, 24 Mart 2016 13:49 tarihinde yayınlandı.
Super User tarafından yazıldı.
Gösterim: 23285
Nikah Hizmetleri
Nikah Akdi İçin Gerekli Evraklar
Evlenme Sağlık Raporu (Bay & Bayan)
Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Merkezleri veya Aile Hekimliklerinden alınan rapor. (Sağlık Raporu imzalı ve kaşeli olmalıdır)
4’er Adet Fotoğraf (Bay & Bayan)
Son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekmektedir, fotokopi resim geçersizdir.
Nüfus Cüzdanların Aslı ve Fotokopileri
Dul veya Boşanıp tekrar evlilik yapacaklar için nüfus cüzdanlarının "medeni hal" kısmı “Evli” yazıyor ise nüfus cüzdanlarını değiştirmeleri gerekmektedir. T.C. kimlik no’lu olmayan, resimsiz ve en son medeni hali işlenmemiş nüfus cüzdanları kabul edilmeyecektir. (Sürücü Belgesi geçerli değildir.)
Not:Evlendirme Ehliyet Belgesi; (Evlendirme Memurluğumuz tarafından temin edilmektedir.) Çiftlerden birinin Çekmeköy de ikamet etmesi gerekmektedir, Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) ikamet kaydı olmayanların Çekmeköy Nüfus Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.
Evlenecek Çiftlerin Birlikte Müracaatı Zorunludur.
Müracaatlar; Hafta içi her gün mesai saat bitimine kadar yapılmaktadır.
REŞİT OLMAYANLAR
17 yaşını doldurup 18'nden gün alan için Anne baba muvafakatnamesi (Noterden) veya anne babanın nüfus cüzdanları ile çiftlerle beraber müracaata gelmeleri zorunludur.
16 yaşını doldurup 17’sinden gün alanlar için mahkemeden alınacak evlenme izin kararı.
BOŞANMIŞ VE DUL OLANLAR
Boşanmış veya dul olan bayanlar boşanma ve ölüm tarihinin nüfusa tescilinden itibaren 300 (10 Ay) geçmeden evlenemez.
Sürenindolmasını beklemek istemeyenler, Mahkemeden iddet müddetini kaldırma kararı getireceklerdir.
YABANCI EVLİLİK İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
Vatandaşı oldukları ülkenin İstanbul’da bulunan konsolosluklarından alacakları “Evlenme Ehliyet Belgesi” (Alınan belgede kişinin Adını, Soyadını, Anne Adı, Baba Adı, Doğum Tarihini ve Evlenmesine engel halinin bulunup bulunmadığını gösterecek şekilde düzenlenecek) Kaymakamlık makamından onaylatmaları gerekmektedir. İstanbul’da Konsolosluğu bulunmayan ülke vatandaşları Ankara’da bulunan büyükelçiliklerinden alacakları “Evlenme Ehliyet Belgeleri” T.C. Dışişleri Bakanlığı’na tasdik ettirmek zorundadırlar.
Çok Dilli Doğum Belgesi ve Bekarlık Belgesi ile Başvuru: Bazı ülkelerin vermiş oldukları Bekarlık Belgesi ve Doğum Belgesi çok dilli olduğu için hiçbir yere onaylatmadan müracaat edebilirler. Örnek; Almanya, Avusturya, Fransa v.s.
Apostille (Tasdik Şerhi) Olan Belgeler İle Başvuru: Apostille olarak almış oldukları Bekarlık ve Doğum Belgelerini Türkiye'ye getirdikten sonra Türkçe tercümelerini yaptırıp Noterden onaylatmaları gerekmektedir.
Yabancı uyruklu Bay ve Bayanların pasaportlarını Yeminli Tercüman Büroları’ndan tercüme yaptırıp Noter’den onaylatmaları gereklidir. Vize süresi geçmiş olan veya oturma izni olmayan yabancı uyruklukların müracaatı kabul edilmeyecektir.
ÇEKMEKÖY’DE İKAMET ETMEYENLER
Çekmeköy de ikamet etmeyip Çekmeköy belediyesi evlendirme dairesinde nikah yaptıracaklar, ikamet ettikleri yerde bulunan evlendirme dairesine müracaat ederek Evlenme İzin Belgesi alacaklardır.
Çekmeköy de ikamet edip, başka yerde nikah kıydıracak kişiler gerekli evrakları hazırlayarak Çekmeköy nikah dairesinden Evlenme İzin Belgesi alarak istedikleri yerde 6 ay içerisinde nikah kıydırabilirler.
DİĞER DURUMLAR
Kızlık soyadını kullanmak isteyenler, Evlendirme Memuruna kayıt anında söylemeleri gerekmekte; Soyadı dilekçe sistemden çıktı olarak alınmakta olup Evlendirme Memurunun önünde imzalanacaktır.
Mal ayrılığı talebi olanların, Noterden yaptırmış oldukları Mal Ayrılığı Sözleşmesi müracaat dosyasına koyulur.
Evlenecek çiftlerin müracaat işlemini vekil olarak atadığı kişi vasıtası ile de yürütebilir. Bunun için Özel Vekâletnamedüzenlenmesi ve bu vekâletnamede vekâlet veren ile vekili ve evleneceği kişinin tam kimlikleri ile evlenme işlemlerinin yürütülmesi için verilmiş olduğunun açıkça belirtilmesi şarttır. Evlendirme Yönetmeliğinin 17. maddesi
İstenilen evraklar tamamlandıktan sonra gün için müracaat edilecektir; Müracaat tarihinde yasa gereği nikah akdi yapılmamaktadır. Eksik evrakla müracaat yasa gereği kabul edilmeyecektir.
Evlilik Başvuru Evrakları düzenlendiği tarihten itibaren 6 (altı ay) süre ile geçerli olduğundan istenilen nikah günü bu tarih aralığını geçmeyecektir.